Intră acum și în grupul de
Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a participat, miercuri, la inaugurarea expoziției itinerantă de marcare a peste 25 de ani de parteneriat strategic între SUA și România.
Ea a mulțumit președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur pentru găzduirea în Muzeul de Istorie și primarului Ion Lungu care a pus la dispoziție esplanada Casei de Cultură pentru expoziție.
„Ne aflăm aici, astăzi, pentru a vernisa expoziția We the People/Noi, poporul, care onorează peste un sfert de secol de Parteneriat Strategic între România și Statele Unite ale Americii. A spune că noi, cei de la Ambasada SUA, suntem mândri de această expoziție, ar fi o afirmație modestă. Această expoziție face turul României și sunt încântată să o aduc astăzi la Suceava. Simplu spus, această expoziție este o celebrare a lucrurilor bune și a realizărilor extraordinare pe care parteneriatul nostru bilateral le aduce cetățenilor români și americani, acestei regiuni, aliaților noștri și lumii întregi”, a spus diplomatul american.
Kavalec a arătat că expoziția este structurată pe pilonii Parteneriatului Strategic în sine și pe relațiile diplomatice, economice, culturale și de securitate comună pe care le promovează.
„Titlul și panourile celebrează elementul uman, legăturile interumane care ne conectează pe noi toți. Nu am ales cu ușurință acest titlu. „Noi, poporul” – primele cuvinte venerate ale preambulului Constituției noastre – dă tonul celui mai prețuit document al nostru. Am simțit că acest titlu surprinde sentimentul fundației pe care se bazează întreaga noastră colaborare – românii și americanii lucrând împreună pentru a promova interesele și valorile noastre comune. Referința la Constituție ne amintește, de asemenea, de libertate, democrație, precum și alte valori pe care românii și americanii le prețuiesc – valori pe care parteneriatul nostru și Alianța noastră încearcă să le păstreze și să le sporească”, a menționat ambasadorul SUA.
Ea a subliniat că aceste valori comune sunt mai mult decât relevante acum, în aceste vremuri când, chiar peste granița din apropiere, lumea se confruntă cu cea mai gravă amenințare la adresa acestor valori de la al Doilea Război Mondial și până în prezent, adăugând că în vremuri tulburi, oamenii tind să aprecieze cel mai mult binecuvântările libertății și democrației.
„Sunt întristată când mă gândesc la atrocitățile comise împotriva ucrainenilor prin agresiunea Rusiei – oameni forțați să-și părăsească locuințele, copii separați de familiile lor, case, sate și orașe distruse. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o manifestare violentă a nerespectării de către Putin a ordinii internaționale, întemeiate pe statul de drept, bazat pe cooperarea internațională, nu pe coerciție violentă. Este cu atât mai important acum să evidențiem și să sărbătorim ceea ce putem realiza lucrând împreună, pentru a construi o lume mai sigură și mai prosperă pentru toți”, a mai spus Kavalec.
Ea a continuat că acestea sunt făcute susținând principii importante: protejarea și onorarea drepturilor omului, celebrarea diversității individuale, asigurând în același timp libertatea colectivă, funcționarea statului de drept și protejarea celor mai vulnerabili.
„Așa că sunt emoționată și inspirată de exemplul pe care românii, mai ales cei de aici, din Suceava, ni l-au dat tuturor prin sprijinirea generoasă a vecinilor ucraineni, oferindu-le asistență, protecție și servicii esențiale. Aș dori să profit de această ocazie pentru a le mulțumi tuturor din această comunitate, care i-au ajutat pe alții aflați în nevoie, și pentru a-i felicita pe liderii locali de aici pentru extraordinarul sprijin acordat Ucrainei și ucrainenilor. De asemenea, doresc sa felicit guvernul și poporul roman, pentru munca enormă depusă ca răspuns la această criză a refugiaților”, a declarat Kavalec.
Ambasadorul SUA în România a mai declarat că este încântată de programul Orașe Surori, prin care va fi semnat un acord între Suceava și Lansing, statul Michigan, și care spune multe despre angajamentul Sucevei de a promova pacea și de a sprijini dezvoltarea comunității sale.
„Bucovina este un tărâm al comorilor culturale și al tradițiilor de mult păstrate și are atât de multe valori din care toți putem învăța. Acest acord reprezintă o mărturie a angajamentelor Parteneriatului nostru Strategic: respect reciproc, înțelegere și cooperare prin afaceri și comerț, precum și programe de schimb educațional și cultural. Aștept cu nerăbdare să văd cum această inițiativă contribuie la consolidarea pe mai departe a relațiilor noastre bilaterale. Vă asigurăm că veți avea întotdeauna un partener în Statele Unite ale Americii”, a mai spus diplomatul american.
Intră acum și în grupul de